TISDAGAR

Tisdagar i Amritapuri är lika med Meditationsdag. Vi får en möjlighet att vända allt vårt fokus inåt och de flesta utnyttjar dagen till att vara i tystnad. Det är en mycket uppskattad och efterlängtad dag då alla är lediga och all verksamhet är stängd (på eftermiddagen har de serviceinriktade ställena öppet).

När Amma är på ashramet går det till på följande sätt:

Dagen startar som vanligt med Archana (reciterande av Ammas 108 namn och Den Gudomliga Moderns 1000 namn) kl 04.50 (männen i stora hallen och kvinnorna i templet). Efter den går alla till stora hallen där resterande dag fortsätter. Där sitter alla och mediterar, läser och kontemplerar fram till det att Amma kommer. Då blir det en guidad gemensam meditation. Den innehåller alltid en fredsmeditation där vi ber en bön för frid och fred till alla varelser på jorden och i hela vårt universum.

Efter det får vi möjlighet att ställa frågor till Amma och på en Mästares finurliga sätt så lyckas hon alltid ge svar på allas våra frågor i ett enda långt svar på första frågan. En Mästare vet alltid vad som existerar i våra tankar och anpassar svaret så att vi alla får höra exakt det vi behöver.

Efter frågestunden kommer vi nog till det som dom flesta tycker är dagens höjdpunkt och det är när Amma delar ut prasad (välsignad) måltid till oss alla. Maten som tillagas dessa dagar är helt ekologisk och egenodlad här på ashramet. Eftersom vi inte har så mycket mark att tillgå odlas det på alla våra tak.

När maten är utdelad och alla fått varsin tallrik läser vi en gemensam bön (kapitel 15 ur Bhagavadgita). Sedan väntar vi på att Amma ska börja äta sin mat (detta enligt gammal sed och tradition!), det blir signalen till oss alla att det är dags att njuta av vår prasad.

För att inte slösa på vatten vid diskningen av alla våra tallrikar så sköts detta på ett och samma ställe. Detta enligt principen att aldrig ta mer från Moder jord än vad vi i stunden behöver.
När det är klart återstår det bara för Amma att ge en kort darshan (välsignad kram) till alla nyanlända och till de som åker hem denna dag.

Kvällen avslutas med bhajan (gemensam sång och musik) i stora hallen .