AMRITAPURI

Amritapuri Ashram ligger i Kerala, Södra Indien på platsen där Amma föddes. Amritapuri är ett levande bevis på det Indiska idealet ”hela världen är en stor familj” Här finner du människor från alla delar av jorden – talandes olika språk, med olika traditioner och dagliga utövanden – allt under ett och samma tak.

Ashramet ligger fantastisk vackert på en lång smal landstunga med Arabiska havet på den ena sidan och Kerala backwaters (ett flodsystem) på andra sidan. Medeltemperaturen här är 27 grader året om.

Några av platsens kännetecken är mängder av Kokospalmer, den svalkande härliga brisen från havet och ett rikligt djurliv med fågelkvitter hela dagarna vilket får många att påminnas om platsen för ett ”paradis”.

Amritapuri är Ammas centrum och huvudashram (Amma har ashram runt om hela världen) i en världsomfattande spirituell mission.
Det är det andliga hemmet för Ammas monastiska lärjungar och hundratals familjer som lever och tjänar Amma (ett center för de som har en önskan och strävan mot något högre utanför den materiella världen).
Alla boende här har dedikerat sina liv till att försöka finna Gud och tjäna världen.

Varje dag samlas stora mängder människor både från Indien och övriga världen för att få Ammas Darshan

HISTORIEN OM AMRITAPURI

Amritapuri är Ammas födelseplats.
Läs mer om  hur platsen förvandlades till ett spirituellt centrum i världen och de olika byggnaderna som uppfördes i takt med att Ammas anhängare blev allt fler och fler .

Kalari

I början bestod  Amritapuri av ett enkelt familjehus där Amma och hennes familj växte upp. Endast en handfull av lärjungar kom för att få vara i Ammas närhet och fick då sova direkt på sanden under stjärnorna. Sedan byggdes det en liten hydda med kök bredvid kohallen utanför hennes föräldrars hus, där sov hon med sina allra första kvinnliga lärjungar. Darshan fick äga rum i familjens ladugård som Ammas pappa tillät att göras om till ett litet tempel. Detta första tempel finns kvar än idag, det är känt som Kalari och används nu för att leda pujas (heliga eldceremonier).

Allt eftersom anhängarna blev fler, byggdes det hyddor och andra byggnader runtom familjens hus. Detta för att kunna erbjuda sovplatser.

Ett mycket anspråkslöst och enkelt rum byggdes sedan till Amma. I detta enkla rum bor hon fortfarande kvar än idag.

Kali Templet

När fler anhängare och besökare kom för att få Ammas darshan blev det nödvändigt att bygga ut till en större darshan hall. Det var då som det vackra Kali templet uppfördes 1988-1992. Det var det första bygget i cement och det tog fem år att bygga för det fanns inte mycket pengar på den tiden. Den Kali staty som står där idag tillverkades i Calcutta efter Ammas instruktioner.
Moder Kali är egots nedbrytare och varje morgon utförs en puja där man offrar sitt ego till Kali.

Darshan Hallen

Efter år 2000 blev även Kali templet utrymmet för litet för att ge darshan på. En enorm hall byggdes då upp bakom Kali templet. Det är den största hallen av dess slag i södra Indien. Den är 30.000 kvadratmeter stor och utan pelare för att ej skymma någon sikt från att se Amma på scenen. Det är i denna enorma hallen som Amma sjunger bhajans och håller darshan regelbundet numera. Det första lilla templet bestående av ett rum och kök just bredvid Kalari är idag en enormt fin kraftplats som man numera använder för meditation.

DAGENS AMRITAPURI

I dagens Amritapuri finns det flera höghus med lägenheter för dom som bor här permanent och för besökare som kommer för att stanna en kortare tid. Det finns även stora matsalar, kontor och olika andra avdelningar beläget runtom på ashramet. På andra sidan floden ligger Ammas universitet och högskola. Där finns även flera vandrarhem för alla hennes studenter att bo på. Amma har även ett sjukhus som heter AIMS och många skolor runtom i hela Indien. Oavsett storlek eller avstånd så är Ammas närvaro överallt och hennes hand finns med i alla beslut. Det som är mycket speciellt är att: “allt som byggs upp och existerar runt Amma följer den forntida Indiska traditionens uråldriga visdom”.

Hela arbetet kring ashramet utförs helt ideellt av dem som bor här permanent och alla besökare som kommer hit oavsett hur länge dom stannar. Amritapuri anses vara ett spirituellt hem för många och kan ses som ett givande fält där ädla andliga kvaliteter kan odlas rikligt och där Gudsförverkligandets frukt kan få skördas.

FACILITETER

Amritapuri är som en liten småstad.
Här finner du de flesta bekvämligheter och faciliteter.

International Office

Internationalla Kontoret

Här stannar alla taxibilar och du går och ställer dig i kö för att registrera dig vid ankomst och få tillgång till boende på ashramet. Betalning sker i kontanter (Indiska Rupeer) och du måste lämna in passet vid incheckning.

Housekeeping

Hushållnings kontoret

Till höger om International Office luckan så hittar du Housekeeping, där man delar ut sängkläder mot en deposition m.m.

Internet och Telefoni

Utanför templet i denna lilla byggnad kan du beställa data till din telefon. Det tar ca 4 dagar att få igång det. Du behöver kopia på passet och ett foto på dig själv. Du kan ordna både foto och kopia här på ashramet. Här finns även telefoner där du kan ringa lokal och utlandssamtal mot kontantbetalning.

Carpool

Samkörningskontoret

Här vid vår Carpool bokar du din taxi till flygplatsen m.m. Om du är intresserad av en fin upplevelse på floden med en guidad båttur på Backwaters så bokar du även det här.

Postkontor

På postkontoret kan du skicka brev och vykort runt hela världen. Om du inhandlar gåvor och andra ting från ashramet och närliggande byar går det bra att skicka paket hem till Sverige härifrån till ett rimligt pris.

Bankomat

På ashramet finns en bank samt bankomat. Det finns även andra bankomater på andra sidan bron inne i byn. Dock är det rekommenderat att ha med sig nog med kontanter för en vecka minst eftersom bankomaterna kan krångla och det går inte att betala med kort.

Meditation Vid Havet

Både morgon och kväll är vi många som sitter nere vid havet och mediterar. Detta är en av våra mest uppskattade platserna här, med en alltid svalkande bris och det rofyllda bruset från vågorna.

Lokal Marknad

Utanför ashramets grindar finner du lokala marknadsstånd, här finner du bland annat frukt , snacks och kylda drycker mm

Poolen

Detta är en oas och ett mycket uppskattat ställe att få svalka och avkoppling på. Max 25 person får plats åt gången så det är bra att vara där vid öppning.
Nu är detta Indien och ett ashram så upplysningsvis behöver du veta att män och kvinnor badar inte samtidigt.
Kvinnor behöver ha en badklänning när de badar och den köper du enklast på ashramet. Män kan bada i badshorts.

AMRITA KRIPA SJUKHUSET

Amritapuri har ett eget litet sjukhus. Här finns ett fantastiskt fint läkarteam, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster.
Här finns all hjälp som behövs för dagliga incidenter, skulle mera avancerad läkarhjälp behövas så skickas patienterna till Ammas storsjukhus AIMs i Kochin.

Till Amrita Kripa sjukhuset kommer även specialist läkare några ggr/vecka. I ett av rummen här finns även en tandläkare. Det finns ett litet lab som analysera blodprover mm.

Många av Ammas studenter som läser till läkare och sjuksköterskor kommer hit för att göra sin praktik.

Konsultation med läkare är helt gratis men du betalar för den medicin som du blir ordinerad att ta.
De fattiga invånarna från byar runtom ashramet som inte har pengar får även sin medicin gratis av Amma. På det lilla apoteket här jobbar en mycket trevlig äldre man som själv i sitt yrkesliv var läkare. Alla som jobbar här gör det helt ideellt, dom har det som sin seva (osjälviskt tjänande).

ALTERNATIVA BEHANDLINGAR

Du hittar även andra behandlingsformer här på ashramet så som ayurvedisk konsultation och homeopat läkare. Våra ayurvediska läkare är kände i hela Indien samt numera även i väst. Alldeles nyligen blev Amrita Ayurveda Center invigt och de jobbar framförallt med Panchakarma som är den ultimata kropp och själ healingsupplevelsen (läkning), för att avgifta kroppen och stärka immunförsvaret samt återställande av inre balans och välmående. 

Går du sedan över till andra sidan så hittar du Ammas stora Ayurveda sjukhus som erbjuder en massa olika behandlingar. Du behöver inte boka tid utan går bara dit på morgonen och berättar vilka problem du lider av. Här finns fantastiska läkare med enormt kunnande. Ashramet har även en liten fabrik här där man tillverkar mycket av sin egen ayurvediska mediciner från växter som odlas i örtträdgården. Här är lite bilder från ayurveda sjukhuset, väntrummet och örtträdgården.

TRÄDGÅRDAR OCH NATUR

Saraswati Trädgården

Detta är Saraswathi Trädgård. Här var svenska Jayadev en av dom som la grunden till det som idag finns här.

Rudraksha Träden

Rudraksha träd växer egentligen bara uppe i Himalaya men på något mystiskt sätt har ashramet lyckas plantera hundratals plantor som numera bär frukt. dom åtråvärda fröna rudraksha används till att göra olika sorters mala (radband, armband mm).

Spiral Trädgården

Detta är Spiral trädgården. Skapad av svenska Mahita och när hon lämnade sin kropp ströddes en handfull av hennes aska ut i trädgården.

HIBISCUS

Runt om hela ashramet växer fantastiska hibiscus buskar i massa olika färger.
Man behöver bara sätta ner en en hibiscus kvist i marken och sedan vattna rikligt morgon och kväll så får du ett fantastiskt resultat mycket snabbt

VILL DU LÄRA DIG MER?

Alla människor oberoende av deras bakgrund är välkomna att besöka Amritapuri.  Här finner du olika länkar till mer information om att resa hit, livet på ett ashram och hinduism.