Intervju med Arati

Intervju med Arati som är permanent boende i Amritapuri sedan år 2000

Jag har alltid varit en sökare redan som liten och kände tidigt att något saknades i mitt. Jag var ett oroligt barn som ständigt hade bråttom men visste inte till vad! Som tur var är jag lyckligt lottad med en mamma som drog iväg mig redan som 12 åring så att jag blev invigd i TM och därmed började meditera regelbundet.

 Som 17 åring blev jag vegetarian och fick samtidigt ett litet uppvaknande genom Shirley Mclaines bok ”Ut på yttersta grenen”. Alla andliga sanningar i hennes bok kändes välbekanta och jag förstod direkt att nu gällde det att börja leva efter dessa sanningar.

 Jag sökte efter en levande Guru från det att jag var 21 år men trodde inte det fanns några nu levande på vår jord. 1997 var det då dags att få träffa min djupt efterlängtade Guru Amma i Stockholm. Det här året hade  Amma sitt program i en gymnastik lokal endast några hundra meter från mitt hem. Jag hade i min ungdom läst att när en elev är redo så kommer mästaren till dörren och närmare än så här kunde det ju inte bli!

1998 åkte jag till Indien och besökte Amma i Amritapuri, flyttade sedan dit år 2000.

Vad säger du har det andliga sökandet ökat med tiden? 

Vi lever idag i en värld där tekniken gjort enorma framsteg men tyvärr har inte vårt medvetande hängt med i den utvecklingsfasen. Vi kan idag utplåna allt och alla på vår jord med endast ett knapp tryck! Dessutom har vi alla gemensamt förorsakat moder jord ett stort lidande genom att missbruka hennes resurser, bland annat genom olika miljöutsläpp och över konsumering. Detta gemensamt sprider en enorm oro vilket leder till att fler människor än någonsin söker efter inre frid genom att pröva olika andliga metoder och vägar.

Vad handlar den andliga resan om för dig?

 För mig är det en inre resa där jag försöker förstå mig själv. Jag hade tröttnat på att vara offer för yttre omständigheter och insett att allt i vår värld är föränderligt och det mesta ligger bortom min påverkan. Det jag kommit fram till är att jag däremot kan välja hur jag ska förhålla mig till händelser som utspelas i mitt liv. Det handlar om att se allt som sker i våra liv för vad det är och inte genom gamla förutfattade åsikter och erfarenheter. Jag menar om vi vet att en Hibiskusblomma endast blommar en dag, hur är det då möjligt att bli ledsna och besvikna när den vissnar. Det handlar om att bli medveten och därmed kunna göra medvetna val i sin vardag.

Vad är det du vill uppnå med ditt andliga sökande?

 Jag vill bli fri från allt lidande och som jag ser det är detta endast möjligt först när jag förstått mig själv och därmed skapelsen, dom hör ihop. För att kunna förstå behövs kunskap och sedan praktiserande genom olika prövningar. Kunskap har jag fått genom Ammas undervisning och studerandet av olika heliga skrifter. Sedan har jag hamnat i massa situationer där jag fått praktiskt och tillämpa kunskapen jag lärt. Först då har jag uppnått sann förståelse och sanningen har då blivit min.

Vad är målet med ditt andliga sökande?

 Målet är inte att leta efter en möjlighet att fly smärta, obehag, förluster, ilska, sjukdom mm utan att komma till ett accepterande av vad som än sker. Det handlar om att leva i nuet och inte oroa sig för framtiden. Morgondagen vilar ständigt i Guds händer oavsett om man skrattar eller gråter. 

Hur är det möjligt för oss människor att komma fram till detta accepterande?

 Jag tror att vi måste börja med att göra oss av med alla inprogrammerade tyckanden. Vi har delat in allt i våra liv till antingen gillande eller ogillade. Sedan har vi självklart en massa fel programmeringar från generationer tillbaka. Vi ser helt enkelt inte klart på oss själva och vår omgivning. Vi sätter hela vår tilltro till den yttre världen och den är ständigt föränderlig och då blir vi såklart upprörda och besvikna. Ett exempel ena dagen säger forskningen att det är bra för kvinnor att inta hormoner något senare har man upptäckt att vi får cancer av det. För 200 år sedan trodde man att jorden var platt och då var hela vår verklighet uppbyggd runt det. Vad jag menar med detta är att vi istället måste söka i vårt inre och ta reda på vem vi egentligen är, alla svar finns där

Varför är det viktigt att ha en Guru som Amma att följa i detta livet? räcker det inte med att vara och bli sin egen Guru? Vad är skillnaden för dig i att följa Amma eller att utveckla sig själv?

Enkelt uttryckt är bägge vägarna detsamma men när du själv är din egen guru så tror jag att du lätt stannar i din utveckling när du möter på stora problem och prövningar och detta eftersom du själv ständigt avgör vad som är ditt eget bästa. Ska vi kunna utrota egot helt och hållet så måste vi in på alla områden och så länge det existerar ser vi inte världen och dess prövningar så som det verkligen är. 

Vi behöver en lärare till allt så varför skulle det inte behövas inom det andliga? som är ett område lika djupt och brett som hela universum. Först var det våra föräldrar som var våra lärare senare syskon och efter det våra lärare i skolorna där vi gick. Vi är inte fullärda för att vi blir vuxna, tills vi tar vårt sista andetag kan vi fortsätta att lära och utvecklas! Det är inte många i vår omgivning som verkligen bryr sig om oss men en guru bryr sig om varje andetag du tar. De flesta vänner vi har vill helst prata om sig själva när vi möts. Mänskligheten behöver bra förebilder så har det alltid varit genom tiderna. Jag sökte en guru som hade gjort den inre resan och nått fram till slutmålet ”självförverkligande”. Jag lärde känna en massa andliga människor genom åren och alla pratade så fint MEN ingen levde efter det de förespråkade!

Amma kom in i mitt liv -97 och jag har nu haft henne som guru i 20 år och kunnat studera henne på nära håll. Amma har aldrig gjort mig besviken, hon är äkta. Allt hon förmedlar är upplevt och hon lever 100% efter dom högsta sanningarna. Amma säger att det största problemet vi har är att vi delar in vårt liv efter det vi gillar och utesluter det vi ogillar och det är vår sårbarhet. Allt är föränderligt i den yttre världen, en vän idag kan bli vår ovän imorgon, så ser den bistra sanningen ut.

Jag hade en del andlig kunskap innan jag mötte Amma men jag behövde bekräftelse på att jag förstått den rätt. Det finns bara en sanning men den kan se olika ut beroende på vilken nivå sökaren befinner sig på. En guru vet vilken nivå du befinner dig på och därmed vilken väg som är bäst för dig att följa. T ex för fem år sedan sa Amma till mig detta ”Jag vet att du har problem med koncentrationen så det bästa för dig nu är att fokusera på mantrajapa” (repeterande av ditt mantra). Amma ger kunskapen och sedan låter hon mig göra egna erfarenheter genom yttre prövningar och först då har sanningen av det hon förmedlat blivit min.

Vad har Amma lärt dig om kärlek? Vad är essensen av kärlek för dig idag?

Det började med att jag intensivt sökte kärlek från en man men alltid blev besviken. Ena dagen älskade han bara mig andra dagen hade han hittat en ny kvinna att älska. Jag trodde på en kärlek där man inte var utbytbar, jag sökte en beständig kärlek som ständigt växer och det fick jag först när jag mötte Amma. Hon har visat att kärlek är mycket större en den till bara en person. Sann kärlek inkluderar allt och alla. Låter säkert lite luddigt men själva essensen av allt är kärlek , hela universum är uppbyggt av kärlek och hålls samman tack vare den. Jag tror bara att jag upplevt en liten del av den sanna kärleken hittills och för var dag som går kommer den växa.

 Har du något Amma citat eller historia som du vill dela med dig av?

 Jag väljer då en historia som passar in i detta sammanhang och som Amma ofta upprepar för oss. ”Det var en man som bestämde sig för att gå till sitt favorit glasscafé och njuta av en chokladglass en solig varm sommardag. När han satt där med sin glass började han fundera på sin mage som kändes orolig. Kunde det vara så att maten han åt igår kväll hade varit dålig? I så fall kunde det ha varit tomaterna som var dåliga eller champinjonerna? Sedan började han oroa sig över sin ekonomi. Vid det här laget var hela glassen uppäten och detta utan att han hunnit känna och njuta av smaken på den efterlängtade chokladglassen.

 Amma säger när vi oroar oss för framtiden missar vi det fina i nuet .Allt beror på ditt sinne, tankarna är problemet men du är inte dom.”

 ”Barn, tro inte att det är möjligt att starta ett andligt liv efter det att du uppfyllt alla dina begär. Begären kommer ständigt att fortgå som i en aldrig upphörande cirkel. När det ena är tillfredsställt kommer nästa att inta dess plats. Om en person tänker uppta ett andligt liv först efter att ha uppfyllt alla sina begär är han som en person ståendes vid havets strand väntandes på att vågorna ska lägga sig innan han tar sitt bad”  -Amma